Why Facebook Lost More than $230 Billion

Total
0
Shares
Γιατί το Facebook έχασε περισσότερα από $230 δισεκατομμύρια

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Facebook ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις στον κόσμο. Ήταν επίσης ένα από τα εμπορικά σήματα με την υψηλότερη παρακολούθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, υπήρξαν αλλαγές στο περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το 2016 που δείχνουν ότι η αξία του Facebook πέφτει παγκοσμίως. Φαίνεται ότι η εταιρεία δεν θα φτάσει ποτέ στην παλιά της δόξα και δεν θα επιστρέψει στην κυριαρχία της σύντομα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κάτι που έχει αναπτυχθεί με τρόπους που κανείς δεν περίμενε ποτέ. Ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Instagram κ.λπ. έχουν κατακτήσει τις ζωές χάρη στα εκπληκτικά χαρακτηριστικά τους, την ευκολία πρόσβασης και κυρίως το γεγονός ότι είναι δωρεάν.

Το Facebook, Inc. (FB) είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων για τη σύνδεση και τη συμμετοχή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που περιλαμβάνουν το ίδιο το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και άλλα.

Το Facebook χάνει σιγά-σιγά το έδαφός του στην αγορά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχει την απήχηση που είχε παλαιότερα, αλλά οι λόγοι αυτής της απώλειας δεν είναι πάντα πολύ σαφείς. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να δείχνουν με το δάχτυλο σχεδόν προς κάθε κατεύθυνση, εκτός από το να θέτουν το σοβαρό ερώτημα “γιατί;”.

Τι συνέβη στο Facebook

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz, Chris Hughes και Eduardo Saverin τον Φεβρουάριο του 2004.

Όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο τον Μάιο του 2012, η τιμή της μετοχής ήταν 38 δολάρια ανά μετοχή. Οι μετοχές του Facebook έχουν διαπραγματευτεί τόσο υψηλά όσο 218,62 δολάρια (25 Ιουλίου 2018) και τόσο χαμηλά όσο 17,55 δολάρια (4 Σεπτεμβρίου 2012).

Το κοινωνικό δίκτυο έχασε περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μετά την έκθεση αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου την Τετάρτη. Η μετοχή άνοιξε στα 217,50 δολάρια ανά μετοχή — μειωμένη κατά 19% από την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης στα 269,66 δολάρια.

Το Facebook ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 42% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, αλλά προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται για το υπόλοιπο του 2018 λόγω των ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, των αλλαγών στο news feed και των επενδύσεων σε νέα προϊόντα όπως τα Stories και τα μηνύματα.

Επιπλέον, οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα όταν το Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η ανάπτυξή του είναι στάσιμη, καθώς δεν μπόρεσε να κερδίσει νέους συνδρομητές και αποδεικνύεται δύσκολο για το ίδιο να ανταγωνιστεί τις τελευταίες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Tik Tok και άλλες, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να μετατοπίζονται από το Facebook σε άλλες πλατφόρμες και η μόνη ηλικιακή ομάδα που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του είναι οι ηλικιωμένοι.

Πώς τα πηγαίνει το Facebook επί του παρόντος

Το Facebook βρίσκεται πολύ συχνά στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό. Μέχρι στιγμής φέτος, έχει χάσει περισσότερα από 230 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, με την τιμή της μετοχής του να πέφτει από περίπου 218 δολάρια σε 152 δολάρια ανά μετοχή. Πέρασε δύσκολες στιγμές και για άλλους λόγους – συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων σκανδάλων σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη χρήση δεδομένων, καθώς και ρυθμιστικών απειλών που ενδέχεται να αναγκάσουν το Facebook να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιείται.

Αλλά πώς τα πάει πραγματικά το Facebook; Η εταιρεία έχει σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι συνολικά περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα στον ιστότοπο. Τα έσοδά της έφτασαν τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και τα κέρδη της ήταν περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν κοιτάζετε αυτούς τους αριθμούς, εύλογα θα αναρωτιέστε για ποιο λόγο γίνεται όλη αυτή η φασαρία.

Η αλήθεια είναι ότι το Facebook βρίσκεται στη μέση κάποιων αλλαγών που επηρεάζουν όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αυτή τη στιγμή. Οι επενδυτές ανησυχούν για δύο πράγματα: για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και για την αύξηση των κανονισμών.

Η βάση χρηστών του Facebook εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι στο παρελθόν. Ο αριθμός των καθημερινών χρηστών της εταιρείας αυξήθηκε μόλις κατά 3% το περασμένο τρίμηνο (σε σύγκριση με 8% ένα χρόνο νωρίτερα). Και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη λογαριασμούς στο Facebook, η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά ή και γίνει αρνητική. Ο αριθμός των καθημερινών χρηστών σε χώρες όπως η Ινδία και η Αφρική δεν παρουσίασε επίσης καμία αύξηση ή καθόλου σημαντικά σημάδια αύξησης.

Επιπλέον, ένας άλλος λόγος ανησυχίας για τους επενδυτές του είναι ότι το Facebook έχει συμμετάσχει σε πολλές αποτυχημένες επιχειρηματικές αποφάσεις και έργα. Έργα όπως το Aquila, το oculus και το Internet.org και πολλά άλλα ήταν το θέμα συζήτησης στην πόλη, αλλά μόλις και μετά βίας απέφεραν κάποια οφέλη γι’ αυτά, και το λυπηρό είναι ότι αυτός ο κατάλογος δεν είναι το τέλος του.

Η άνοδος των ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, ίσως δυσκολεύεται κανείς να το πιστέψει, αλλά το 2012 οι χρήστες του Facebook χρησιμοποιούσαν πάνω από δύο φορές περισσότερο Facebook από ό,τι τώρα. Το 2015 υπήρξε σημαντική αύξηση, αλλά η επανάσταση ήρθε το 2017, όταν ο αριθμός των ενεργών χρηστών άρχισε να μειώνεται. Μόλις μέσα σε τρία χρόνια, ο αριθμός των ενεργών χρηστών μειώθηκε κατά 2 εκατομμύρια την ημέρα.

Η μετοχή του Facebook κατέρρευσε επίσης μετά την τελευταία αλλαγή απορρήτου της Apple. Η Apple ανακοίνωσε ότι θα απαιτεί από τους προγραμματιστές εφαρμογών να ζητούν την άδεια των χρηστών πριν τους παρακολουθούν σε άλλες εφαρμογές και ιστότοπους. Η αλλαγή ήταν μεγάλη υπόθεση για το Facebook, καθώς κερδίζει χρήματα από την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.

Η απώλεια της εμπιστοσύνης

Η κατάθεση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ενώπιον του Κογκρέσου ήταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του Facebook, το οποίο βρέθηκε υπό έντονο έλεγχο για τον ρόλο του στην εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας με στόχο την επιρροή των εκλογών του 2016.

Ήταν όμως και μια σημαντική στιγμή για τον κ. Ζούκερμπεργκ, καθώς αναγνώρισε ότι η εταιρεία του απογοήτευσε τους χρήστες της.

Αυτό οδήγησε επίσης στο να χάσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στην εταιρεία και να δώσει έμμεσα και μια ένδειξη στους επενδυτές για το ορατό μέλλον της εταιρείας.

Πρόκειται το Facebook να κυριαρχήσει και πάλι στην αγορά;

Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε ανοδική πορεία από την αρχή του έτους. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις παλιές ημέρες μετά το χρηματιστηριακό κραχ. Να γιατί:

Στο παρελθόν, όταν οι επενδυτές κοίταζαν την τιμή μιας μετοχής και έβλεπαν μεγάλη πτώση της αξίας της, την κυνηγούσαν. Συχνά αγόραζαν μετοχές που θεωρούσαν υποτιμημένες και στη συνέχεια τις πουλούσαν πριν πληρώσουν φόρους για τα κέρδη τους.

Σήμερα, πολλοί επενδυτές είναι πιο προσεκτικοί. Πολλοί από αυτούς αναζητούν εταιρείες που έχουν σταθερά κέρδη και χαμηλά επίπεδα χρέους. Και πολλοί αναζητούν επίσης εταιρείες με ισχυρές ταμειακές ροές και καλές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτού του είδους οι μετοχές δεν τείνουν να λαμβάνουν μεγάλη προσοχή μέχρι να συμβεί κάτι κακό.

Επιπλέον, οι σημερινοί επενδυτές τείνουν να είναι πιο απρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους απ’ ό,τι πριν από 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αγοράσουν μια εταιρεία που έχει ισχυρό ιστορικό κερδοφορίας, ακόμη και αν είχε κάποια σκαμπανεβάσματα. Αλλά όταν τα πράγματα πάνε στραβά, αυτοί οι επενδυτές θέλουν να δουν γρήγορα αποτελέσματα από τις επενδύσεις τους. Έτσι, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι το Facebook απέχει μόνο ένα καλό προϊόν ή μια καλή ιδέα από το να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το μόνο ερώτημα που απομένει είναι, πότε θα έρθει αυτή η μέρα.

Συμπέρασμα

Στο τέλος της ημέρας, μιλάμε για το χρηματιστήριο, αν το Facebook, ή αλλιώς Meta, καταφέρει να συμμαζευτεί και να επικεντρωθεί σε πολύ καλύτερους τρόπους νομισματοποίησης αντί για παρεμβατικές διαφημίσεις ή πώληση των δεδομένων των χρηστών του και να δώσει έμφαση σε καλά προϊόντα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανακάμψει.

Το μεγαλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να επικεντρωθούν περισσότερο στην πτυχή της ιδιωτικότητας των πλατφορμών τους, καθώς οι καιροί αλλάζουν και οι άνθρωποι είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένοι από ό,τι ήταν ίσως πριν από μια δεκαετία, και είναι καιρός να αρχίσουν να ακολουθούν την τάση αντί να προσπαθούν να είναι ο παππούς αυτών των συγκεκριμένων κατηγοριών εταιρειών. Διαφορετικά, θα καταλήξουν να είναι άλλο ένα παράδειγμα νοσταλγικών ιστότοπων, ακριβώς δίπλα στο myspace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *